söndag 14 april 2013

Nystart?

Funderar ppå att starta upp bloggen igen. Har insett att det är en enormt bra att kunna gå tillbaka och titta vad som hände när och hur Hugo växte under hans första år. Inte mer än rätt att nu när lillebror kommit, att även han får samma typ av historik med sig - eller om det mer är till oss föräldrar som gärna går tillbaka för att jämföra.

Men förhoppningen är att i alla fall få till några inlägg som följer Victors utveckling, lite bilder och händelser i hans liv.

Vi kan ju börja med hur allt startade...

Måndagen den 25 mars hade jag passerat 40 veckor och kl. 17 på eftermiddagen får jag ett samtal från Specialistmödravården. Lite chockad får jag reda på att mina antikroppar har stigit och att nu när jag är fullgången är det onödigt att gå över. Så hon som ringde föreslog igångsättning på tisdagen. Inte riktigt beredd på det, men å andra sidan är det ju ganska skönt att ha det hyfsat planerat med tanke på Hugo.

Förlossningen skulle ringa om en tid. Jag väntade och väntade. Kl. 20 ringde jag till förlossningen och fick då reda på att jag skulle vara där kl. 08 dagen därpå. Bara att börja packa väskan och fixa Hugos logistik med farmor och mormor och se till att han lämnades på dagis tidigt.

I väg till förlossningen för CTG och undersökning av läkare. Min livmoderhals var inte alls mogen för att sättas igång och efter lång väntan blev jag tillsist inskriven på BB där jag varannan timmme skulle få ett pulver som skulle göra den mogen. Fick första dosen kl. 13, nästa 15 osv. fram till kl. 19. Värkarna stabiliserades och kom med jämna mellanrum, men jag kände dem knappt. Kl. 19 blev jag åter igen undersökt och det visade sig att jag hade 2-3 cm kvar av livmoderhalstappen. Fick som sagt sista dosen kl. 19 för att sedan kunna sova och på börja fler doser dagen därpå.

Jonas funderade på om han skulle åka hem och sova eller inte, men vi beslöt att han skulle vara kvar. Kändes bättre och det var lugnt uppe på BB så han fick plats. Vi gjorde i ordning oss för att sova och hade väl nästan precis släkt lampan när jag kände något blött. Vattnet gick. Då var klockan strax efter 10. En ny CTG togs och den här gången blev det verkligen fart på värkarna. Jösses vilken skillnad. Blev nedrullad till förlossningen kl. 23.03 och fick första krystvärken i hissen ner. De på förlossningen var nog inte riktigt med på noterna att det var bråttom - det var ju inte vi heller riktigt redo på, så de tog det lugnt tills jag skrek att det nog var dags.

Barnmorskan hann göra en snabb undersökning där det konstaterades att jag var öppen 10 cm och skulle föda barn. Efter mycket om och men lyckades de även sätta en skalpelektrod på lillkillen mellan värkarna. Efter 6-7 krystvärkar, flög lillebror ut - bokstavligt talat - den värken jag blev ombedd att inte krysta så hårt utan ta det lugnt flög han ut så att de knappt hann fånga honom. Jag tror inte ens att jag tryckte på - inte vad jag tänkte på i alla fall. Så kl. 23.48 den 26 mars blev vi tvåbarnsföräldrar och Hugo blev storebror till Victor - 3475 gram tung och 50 cm lång. Lite chockade var vi, men givetvis otroligt glada.

Puss på dig lillebror!


Speciellt till dig Tanja - dressen funkar bra fyra år senare också :-)

1 kommentar:

Anonym sa...

Äntligen!!!!

Jag ju verkligen tänkt på hur hur allt gick till men framförallt hur ni organiserade med Hugo. Vilken resa!
Måste erkänna att jag blir nervös.....

Jättekul att bloggen fick nystart, så roligt att följa killarna!

Tro det eller ej men jag kände igen kläderna, innan jag ens hann läsa kommentaren :).

Ser framemot fortsättningen.

Kram
Tanja